Intyg

Det kan till exempel vara:

  • Körkortsintyg 
  • I samband med adoption
  • I samband med nyanställning
  • När du ska teckna en ny försäkring

Körkortsintyg

Vi utfärdar friskintyg i samband med körkortsförnyelse av tyngre behörigheter, taxi-kort och busskort. Läkaren fyller i intyget via datorn och intyget skickas elektroniskt till Transportstyrelsen.

Om du är under 45 år och ska förnya dina behörigheter så krävs inget läkarintyg, då fyller du själv i en hälsodeklaration på Transportstyrelsens hemsida samt gör en synundersökning hos optiker som skickar in ett synintyg till Transportstyrelsen. Är du osäker vad som gäller just för dig så kan du alltid ringa Transportstyrelsen och fråga.

Observera dock att om det är körkortsintyg som kräver sjukvårdens insikt, tex pga av någon diagnos eller sjukdom så är det den behandlande läkaren eller din Hälsocentral som har tillgång till dina journaler som måste skriva detta intyg för att Transportstyrelsen ska godkänna intyget.

Viktigt att tänka på gällande körkortsintyg:

  • Om du har glasögon/linser så är det viktigt att du har med dig glasögon/utrustning för att kunna ta ut linserna, detta för att läkaren gör en synkontroll både med och utan korrektion.
  • Om du är osäker på din syn eller om du har glasögon/linser och det är länge sedan du kontrollerade din syn så rekommenderas du först boka tid hos optiker innan du kommer hit för läkarintyg. Om synen inte är tillräckligt bra i samband med läkarbesöket så kan inte läkaren färdigställa intyget förrän du varit hos en optiker vilket försenar intyget till Transportstyrelsen.
  • Står du på mediciner är det viktigt att du vet namn/styrka/dos så läkaren kan fylla i detta i intyget. Vid behov, ta med en medicinlista.
  • Vet du med dig att du har någon sjukdom som påverkar din körförmåga? Tex diabetes, hjärtflimmer, sömnapné eller epilepsi mm. Detta kan innebära att du behöver ett kompletterande intyg från den läkare som behandlar din sjukdom. Är du osäker, ring Transportstyrelsen och kolla vad som gäller för dig.
  • Du behöver ha med dig en giltig legitimation till läkarbesöket.

Välkommen att kontakta oss för boka tid för en undersökning eller om du har frågor.

Tel: 0660-29 98 30
Telefontider: mån-to 08.30-09.30 samt 15.00-15.30, fred 08.30-09.30