Arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Arbetsplatsprofil (APP)

Arbetsplatsprofilen är en kartläggning av arbetsmiljön och genomförs med hjälp av en enkät som tar ca 10 minuter att svara på. Enkäten berör områdena; organisatorisk och social arbetsmiljö, kränkande särbehandling, fysisk arbetsmiljö, risker och säkerhet. En förutsättning för att genomföra Arbetsplatsprofilen är att ni är minst 15 deltagare. Utifrån resultatet föreslår vi åtgärder och lyfter friskfaktorer för arbetsgivaren att jobba vidare med.

Utbildning

Organisatorisk och social arbetsmiljö – vad innebär föreskriften och hur jobbar man med det?

En god organisatorisk och social arbetsmiljö är arbetsgivarens ansvar och förebygger ohälsa i arbetslivet. Forskning visar att frågor kring organisation och samspel människor emellan är allra viktigast för hur man trivs och presterar på arbetsplatsen.

Vi erbjuder utbildning där deltagaren får goda kunskaper i Arbetsmiljöverkets föreskrift och allmänna råd om planering och organisering av arbetsmiljöarbetet (AFS 2023:2 kap 2) och hur man sedan praktiskt kan jobba med frågorna. Föreskriften om Organisatorisk och social arbetsmiljö berör tre stora områden:

  • Ohälsosam arbetsbelastning
  • Kränkande särbehandling
  • Arbetstidens förläggning
Utbildning

Hjärnvänlig arbetsmiljö

I genomsnitt blir vi avledda av distraktioner i vårt arbete var 11e minut (gäller tjänstemän). Detta minskar och hämmar vår produktivitet och är tröttsamt för vår hjärna. Vi månar om hjärnans välmående; dvs balansen mellan att vara i aktivitet och i återhämtning. I arbetet förutsätter det en hjärnvänlig omgivning som möjliggör detta. Frågan är: Hur kan vi skapa bästa förutsättningar för att arbeta hjärnvänligt på arbetsplatsen?

Hjärnvänlig arbetsmiljö handlar om att anpassa teknologin, kommunikationen och arbetsrutinerna så att de harmoniserar med hur vi människor fungerar. Genom att minska distraktioner och skapa tydliga signaler kan vi öka fokus, effektivitet och välmåendet på jobbet.

Vill ni öka förståelsen för vad en hjärnvänlig arbetsplats innebär och hur ni kan förbättra den på er arbetsplats?

Kontakta oss om ett upplägg om ni vill veta mer om hur ni kan öka kunskapen och medvetenheten om hjärnvänlig ergonomi på er arbetsplats, identifiera förbättringsområden och stöttning i att implementera dessa på er arbetsplats. 

Målgrupp: Utbildningen vänder sig till chefer och/eller medarbetare som vill skapa bättre förutsättningar för att arbeta hjärnvänligt på arbetsplatsen. 

Kontakta oss

Kontakta oss på fh@humanresurs.se så återkopplar vi till dig eller direkt med någon hos oss som ni varit i kontakt med.

Offert skickas på förfrågan efter identifierat behov och omfattning.